Ζανζιβαρη

H Ζανζιβάρη, με 1.070.000 κατοίκους το 2004, είναι σύμπλεγμα νήσων στον Ινδικό Ωκεανό, 25–50 χλμ. στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής. Σήμερα αποτελεί τμήμα της Τανζανίας. Αποτελείται από πολυάριθμα μικρά νησιά και δύο μεγάλα: την Ουνγκούτζα, που είναι το μεγαλύτερο και ανεπίσημα ονομάζεται από πολλούς 'Ζανζιβάρη'), και τη νήσο Πέμπα. Το αρχιπέλαγος ήταν κάποτε ξεχωριστό κράτος, το οποίο ενώθηκε με την Τανγκανίκα και δημιουργήθηκε η Τανζανία. Το όνομα της Τανζανίας προέρχεται από αυτά τα δύο ονόματα. Σήμερα απολαμβάνει αυτονομίας εντός της ένωσης. Η πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στο νησί Ουνγκούτζα. Οι παλαιές συνοικίες της πόλης, γνωστές ως «Λίθινη Πόλη» έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι κύριες ασχολίες είναι το εμπόριο μπαχαρικών (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, μαύρο πιπέρι) καθώς επίσης και ο τουρισμός. Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί καταφύγιο για πολλά ενδημικά ζώα. Στο νησί Πέμπα παράγονται γαρίφαλα.

Η Ζανζιβάρη είναι επίσης έδρα του ομώνυμου Πανεπιστημίου.

Η ονομασία πιθανότατα προέρχεται από τα περσικά και τη λέξη زنگبار, Zangi-bar («ακτή των μαύρων») και στα αραβικά λέγεται επίσης Zanji-bar. Ίσως να αναφέρεται και στο μπαχαρικό ζιγγίβερη.

T