Mαγική Σκανδιναβία, με μια διανυκτέρευση μέσα σε φιορδ και εσωτερική πτήση

Mαγική Σκανδιναβία, με μια διανυκτέρευση μέσα σε φιορδ και εσωτερική πτήση

Λεπτομέρειες

Διάρκεια:

From 11 to 12 days

Αναχωρήσεις

01/07 ● 05/07 ● 12/07 ● 22/07 ● 26/07 ● 02/08 ● 05/08 ● 09/08 ● 12/08 ● 13/08 ● 16/08 ● 23/08 ● 26/08

Τιμές από:

Τιμές (μικρό): 
1649
αναλυτικά

Σκανδιναβία
Start your journey

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Κοπεγχάγη (πτήση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την παρα­μυθένια πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Η Κοπεγχάγη, όπως θα διαπιστώσετε, είναι μια παραμυ­θένια πόλη. Κατ’ αρχάς είναι η γενέτειρα του διασημότε­ρου παραμυθά του κόσμου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όμως η παραμυθένια εικόνα της, οφείλεται εν πολλοίς στην αρχιτεκτονική της. Θα δούμε γραφικές γειτονιές με χρωματιστά σπίτια μέσα στα κανάλια, θα δούμε λαμπρά μπαρόκ, αναγεννησιακά, ρομαντικά, νεοκλασικά κτίρια, όμορφες πλατείες, αλλά και σούπερ ντιζάιν οικοδομή­ματα, όπως η εντυπωσιακή Όπερα. Η Κοπεγχάγη, πέρα από μια κουκλίστικη κλασική πόλη της Βόρειας Ευρώ­πης, είναι και η πρωτεύουσα του σύγχρονου σχεδια­σμού. Το μείγμα λοιπόν, της παλιάς και της νέας αρχιτε­κτονικής την κάνει από την πρώτη ματιά συναρπαστική.

Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της ο­ποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το Δημαρχείο, τον κε­ντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Παλάτι, το κανάλι Νί­χαβν, το Χρηματιστήριο, καθώς και το άγαλμα της Μι­κρής Γοργόνας, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μια πόλη που συνδυάζει τις παραμυθένιες γωνιές του παρελθόντος που αποτελούν σκηνικό των ιστοριών του αγαπημένου της τέκνου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τη μοντέρνα όψη , έργο φημισμένων Δανών δημιουρ­γών. Στη συνέχεια θα κάνουμε μία μικρή κρουαζιέρα στα κανάλια, για να απολαύσουμε την πόλη από μία διαφο­ρετική οπτική γωνία. Κατά το ελεύθερο απόγευμά σας μπορείτε να περπατήσετε και να ψωνίσετε στον κεντρικό πεζόδρομο της Στρόγκετ, ενώ για το βράδυ σας προτεί­νουμε να επισκεφθείτε το φαντασμαγορικό Τίβολι, ένα από τα διασημότερα πάρκα διασκέδασης του κόσμου. Η Κοπεγχάγη είναι μια ζωντανή, δημιουργική πόλη, η πιο «μεσογειακή» της βόρειας Ευρώπης. Διανυκτέρευση.

 

 

2η ημέρα: Κοπεγχάγη – Ώρχους (Διαδρομή με φέρρυ)

Πρωινή αναχώρηση για την δυτική πλευρά της χώρας, στη χερσόνησο Σιέλαντς Οντ με το ομώνυμο λιμάνι, περ­νώντας έξω από την Ροσκιλνντε, πόλη με πλούσια ιστο­ρία, η οποία ανάγεται από την προχριστιανική εποχή των Βίκινγκς. Επιβίβαση στο φέρρυ που θα μας μεταφέ­ρει στο ατμοσφαιρικό Ώρχους (συχνά στα ελληνικά προφέρεται και Ώρχους) την «pocket city», όπως απο­καλούν οι Δανοί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και ση­μαντικό εμπορικό λιμάνι της χώρας, καθώς τα πάντα ε­κεί είναι κοντά. Το Ώρχους (Århus) βρίσκεται στην χερσό­νησο της Γιουτλάνδης και προσφέρει πολλές επιλογές διασκέδασης και μοναδικούς χώρους τέχνης. Άφιξη και πανοραμική περιήγηση στην πόλη.

Στη βόλτα μας θα δούμε όλη την ιστορία της Όρχους από τα χρόνια των Βίκινγκς μέχρι σήμερα. Τα αρχιτε­κτονικά στυλ, και εδώ, πέρα από το ότι προσφέρουν μια πανέμορφη εικόνα, μαρτυρούν με λεπτομέρεια ό­λους τους σταθμούς στην πορεία της. Ρωμανικά, γοτ­θικά, αναγεννησιακά, μπαρόκ, ροκοκό κτίρια ανακα­τεύονται με τον δανέζικο ρομαντισμό, τον νορβηγικό κλασικισμό, τον νεοκλασικισμό, το αυτοκρατορικό στυλ αλλά και τον φονξιοναλισμό. Όλη η πόλη έχει α­ναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι (τον μεσαίωνα) και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα για να στηρίξει τη βιομηχανία. Αυτό το γεγονός την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, διότι ό­πως θα δούμε όλη η δράση συγκεντρώνεται στα πα­λαιότερα ιστορικά τμήματά της. Μεταφορά και τακτο­ποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Ώρχους – Χίρτσαλς – Κρίστιανσαντ (F/B στη Βόρεια Θάλασσα) – Στάβανγκερ

Αναχώρηση για το Χίρτσαλς, απ’ όπου θα επιβιβα­στούμε στο πλοίο με προορισμό το Κρίστιανσαντ. Η πρώτη γνωριμία με τη Νορβηγία κόβει την ανάσα. Σε κάθε στροφή αντικρύζουμε τοπία ανείπωτης ομορ­φιάς. Μια διαδρομή που κυλα σαν μελωδικό τραγούδι, ανάμεσα σε φιόρδ, δάση, λίμνες, γραφικά χωριουδά­κια. Προορισμός μας το όμορφο Στάβανγκερ, την τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Η αρχαία Σκανδιναβική ονομασία του ήταν Stafangr. Η προέλευση του ονόματος της πόλης αποτελούσε θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά, οι ιστορικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προήλθε από το όνομα ενός ορμίσκου (σήμερα ονομάζεται Vågen). Χτισμένο στην νοτιοδυτική ακτή της Νορβη­γίας, το Στάβανγκερ περιβάλλεται από πανέμορφα φιόρδ και προσφέρει στον επισκέπτη τοπία απίστευ­του κάλλους.

Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε σε μια από τις παλαιότερες πόλεις της Σκανδιναβίας, το παλιό κέ­ντρο της οποίας αποτελείται από λευκά ξύλινα κτίρια του 18ου και του 19ου αι., που προσδίδουν μια ιδιαί­τερη αισθητική σε αυτό το όμορφο Σκανδιναβικό λι­μάνι. Τα αξιοθέατα συμπληρώνονται από τον καθε­δρικό ναό, το μουσείο πετρελαίου, ένα μοντέρνο οικο­δόμημα στην περιοχή του λιμανιού και το μουσείο κον­σερβοποιίας, που αφηγείται τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της πόλης. Ελεύθερος χρόνος στο γραφικό λι­μάνι με τα παραδοσιακά μπαράκια και εστιατόρια. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Στάβανγκερ – Μπέργκεν (Οδική και Εν πλω διαδρομή – Ξενάγηση)

Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μία από τις θεαματι­κότερες και διασημότερες για την ομορφιά τους δια­δρομές στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη διαδρομή από το Στάβανγκερ στο Μπέργκεν, η οποία περνά μέσα από μαγικά Σκανδιναβικά τοπία κατά μήκος του Ατλα­ντικού Ωκεανού, που εναλλάσσονται ανάμεσα σε με­γάλα και γραφικά ποτάμια, ψηλούς καταρράκτες, βα­θιές λίμνες και γραφικά νορβηγικά χωριουδάκια, ιδιαί­τερης αρχιτεκτονικής. Η διαδρομή γίνεται οδικά και εν πλω με δύο φέρρυ για να απολαύσουμε και να έρ­θουμε σε επαφή με μοναδικά τοπία και γραφικά χω­ριουδάκια!

Άφιξη στην πρώτη πρωτεύουσα της Νορβηγίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το αριστοκρατικό Μπέρ­γκεν, ένα αληθινό κόσμημα, η παλιά πόλη του οποίου προστατεύεται από την UNESCO.

Το Μπέργκεν Ιδρύθηκε το 1070 και ήταν από πολύ νωρίς σημαντι­κός εμπορικός κόμβος. Τον 13ο αιώνα ήταν πρωτεύ­ουσα της χώρας και μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Ως τον 19ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Νορβη­γίας – μετά την ξεπέρασε το Όσλο, που τότε ονομαζό­ταν Χριστιανία. Σήμερα το Μπέργκεν είναι μια πανέ­μορφη πόλη, η οποία περιβάλλεται από 7 βουνά και βλέπει στον Ατλαντικό. Είναι ισχυρή ναυτιλιακή βάση και το δεύτερο πολυπληθέστερο αστικό κέντρο της χώ­ρας. Το ιστορικό κέντρο της, με τα πανέμορφα χρωμα­τιστά σπίτια του 15ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Αμέσως μετά θα ξε­κινήσουμε για μία εντυπωσιακή ξενάγηση. Μεταξύ άλ­λων θα δούμε τον ξύλινο μεσαιωνικό ναό Φάντοφτ του 1150. Θα πάμε όμως και στη διάσημη Ψαραγορά της Μπέργκεν, που βρίσκεται στο λιμάνι και λειτουργεί από το 1200. Εκεί πωλούνται, όχι μόνο ψαρικά, αλλά και φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, μέχρι και… σκάφη που είναι αραγμένα στην αποβάθρα ακριβώς από κάτω. Ι­στορικά η Ψαραγορά ήταν το κέντρο της εμπορικής δράσης στην πόλη, από την ίδρυσή της.

Και εξακολου­θεί να είναι. Πλέον εκεί, ανάμεσα στους πάγκους με τα ολόφρεσκα λαχταριστά εμπορεύματα λειτουργούν και μικρά εστιατόρια που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες όλα τα φρέσκα της Ψαραγοράς.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη θα δούμε μεταξύ άλλων την εκκλησία Φάντοφτ και την πα­γκοσμίως γνωστή ψαραγορά. Διανυκτέρευση στο Μπέργκεν.

 

5η ημέρα: Μπέργκεν – Φιόρδ Χάρντανγκερ (στο Ulvik ή στο Oyestese, ανάλογα με την αναχώρηση)

Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας στο Μπέργκεν με ακόμη περισσότερη ξενάγηση και επισκέψεις σε μουσεία. Συνεχίζουμε κατόπιν τη διαδρομή μας και προσεγγίζουμε το φιόρδ Χάρντανγκερ και φτάνουμε στη Γέφυρα Χάρντανγκερ και τον καταρράκτη Βό­ρινγκφος (Voringfoss). Τα νερά του πέφτουν από 145 μέ­τρα ύψος (182 αν συμπεριλάβουμε και ένα βραχώδες κομμάτι όπου τα νερά δεν πέφτουν κάθετα), και είναι χω­ρίς αμφιβολία ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Νορβηγίας. Αφού τον θαυμάσουμε σε όλο του το μεγα­λείο, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μέχρι την καρδιά του φιόρδ. Το φιόρδ Χάρντανγκερ θεωρείται το πέμπτο με­γαλύτερο φιόρδ στον κόσμο (και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Νορβηγία), φτάνοντας περίπου τα 179 χιλιόμετρα σε μήκος! Ανάλογα με την εποχή του χρόνου τα χρώματα της περιοχής κάνουν το τοπίο να φαίνεται τόσο διαφο­ρετικό! Σήμερα λοιπόν θα μείνουμε στην περιοχή του Χάρντανγκερ για να απολαύσουμε στο έπακρο αυτή την απίστευτη ομορφιά! Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο φιόρδ Χάρντανγκερ, στο Ulvik ή στο Oyestese, ανάλογα με την αναχώρηση. Διανυκτέ­ρευση.

 

6η ημέρα: Φιόρδ Χάρντανγκερ – Κρουαζιέρα στο Σόγκνεφιόρδ – Τραίνο Φλομ-Μύρνταλ – Όσλο (Ξενάγηση)

Νωρίς σήμερα το πρωί αναχωρούμε οδικώς για να α­νακαλύψουμε τον λόγο για τον οποίο λένε ότι η φύση της Νορβηγίας είναι «ασύλληπτα όμορφη». Τα Νορβη­γικά φιόρδ, τα οροπέδια, το απίστευτο πράσινο, οι αμέ­τρητοι καταρράκτες - πόση ομορφιά αντέχετε; Με φέρρυ από το Γκουντβάνγκεν θα διασχίσουμε για δύο περίπου ώρες το θεϊκό Σόγκνεφιορντεν, ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φιόρδ της χώρας. Η θέα που προσφέ­ρουν οι καταπράσινες όχθες του είναι πραγματικά συ­γκλονιστική.

Μετά από την κρουαζιέρα μας θα φθάσουμε στο γρα­φικό Φλομ (Flåm), όπου θα επιβιβαστούμε σε τραίνο και θα κάνουμε την εκπληκτική διαδρομή Φλομ-Μύρνταλ, απολαμβάνοντας μία ακόμα εντυπωσιακή πλευρά της νορβηγικής φύσης. Η διαδρομή με τραίνο ανάμεσα στο Φλομ και το Μύρνταλ θεωρείται από τις ωραιότερες στον κόσμο και κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις των κορυφαίων ειδικών του ταξιδιού!

Συνεχίζουμε κατόπιν οδικώς για το Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβη­γίας. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το λιμάνι με το επιβλητικό Δημαρχείο, την Όπερα, το Εθνικό Θέατρο, το Πανεπιστήμιο, το υπέροχο κτίριο του Υπουργείου Ε­ξωτερικών, όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε τα γραφεία της η Γκεστάπο, την χιονοδρομική εξέδρα του Χολμενκόλεν καθώς και το υπέροχο πάρκο Φρόγκνερ με τα έργα του Γουστάβου Βίγκελαντ, που μόνο στο Όσλο μπορεί να δει κανείς.

Το Όσλο κερδίζει τους επισκέ­πτες τους καθώς είναι μια πολύ κομψή πόλη που εκσυγ­χρονίζεται συνεχώς. Σε κάθε γωνιά της γίνεται αναφορα σε σπουδαίους δημιουργούς και αποτελεί σημαντικό καλ­λιτεχνικό κέντρο.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δια­νυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Όσλο – πτήση για Στοκχόλμη

Συνεχίζουμε και σήμερα το πρωί την περιήγησή μας στη νορβηγική πρωτεύουσα, με ακόμη περισσότερη ξενάγηση και επισκέψεις στο Όσλο. Η πόλη προσφέρεται για βόλτες και πραγματικά αξίζει να αφιερώσουμε επιπλέον χρόνο για να την απολαύσουμε όπως πρέπει!

Το απόγευμα μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο του Όσλο από όπου θα πετάξουμε για τη Σουηδία, την πα­τρίδα του Άλφρεντ Νομπέλ. Το επίθετό του σας είναι σί­γουρα γνωστό από τα ισχυρά Βραβεία Νομπέλ, τα ο­ποία θεσπίστηκαν το 1895, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, κατά την επιθυμία του. Ο Νομπέλ ήταν χημικός, μη­χανικός και βιομήχανος, γιος του Εμμανουήλ Νομπέλ, ε­πίσης βιομηχάνου, που εφεύρε τη θαλάσσια νάρκη. Προορισμός μας είναι φυσικά η πρω­τεύουσα Στοκχόλμη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που είναι χτισμένη πάνω σε δεκάδες νησιά και νησάκια. Διανυκτέρευση στη Στοκχόλμη.

 

8η ημέρα: Στοκχόλμη (Είσοδοι σε Δημαρχείο, Μουσείο Βάσα)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Στοκ­χόλμη, μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του κό­σμου. Είναι χτισμένη σε 14 νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με 57 γέφυρες. Τα πανέμορφα κτίρια, το πράσινο, ο καθαρός αέρας και τα κανάλια, είναι τα βασικά χαρα­κτηριστικά της, τα οποία θα προσέξουμε αμέσως. Έξω από την πόλη στα ανατολικά, και κατά μήκος της ακτής, βρίσκεται η αλυσίδα νησιών του αρχιπελάγους της Στοκ­χόλμης. Η περιοχή έχει κατοικηθεί από τη Λίθινη Εποχή, την 6η χιλιετία π.Χ. ενώ η πόλη ιδρύθηκε το 1252 από τον Σουηδό ηγεμόνα Μπίργιερ Γιαρλ. Όλα τα αξιοθέατα που θα δούμε σήμερα βρίσκονται κοντά μεταξύ τους – δη­λαδή θα μπορούσε κανείς να τα δει και περπατώντας.

Αν θεωρείτε υπερβολή ότι η Στοκχόλμη είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, τότε σίγουρα θα παραδεχθείτε ότι εί­ναι μια από τις ομορφότερες. Κατά τη διάρκεια της πρω­ινής μας ξενάγησης θα δούμε μεταξύ άλλων την Γκάμλα Σταν, την παλιά πόλη, τις ιστορικές εκκλησίες, το φημι­σμένο Δημαρχείο του 16ου αι. με την χρυσή του αί­θουσα, όπου γίνεται η δεξίωση προς τιμήν των βραβευ­θέντων με Νόμπελ, την Βουλή, την Όπερα, καθώς και το εντυπωσιακό, μονοθεματικό μουσείο Βάσα με το ομώ­νυμο πλοίο, που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι κατά τον 17ο αι. και ανελκύθηκε μετά από 333 χρόνια παρα­μονής στον βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης. Επι­στροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Στοκχόλμη – Ουψάλα – F/B Κρουαζιέρα στη Βαλτική

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μία εκδρομή στην Ουψάλα. Η Ουψάλα βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βό­ρεια της Στοκχόλμης, στις όχθες του ποταμού Φίρις. Εί­ναι το θρησκευτικό κέντρο της Σουηδίας − η έδρα του Αρχιεπισκόπου βρίσκεται εκεί από το 1164. Η Ουψάλα εί­ναι, επίσης, διάσημη για το πανεπιστήμιό της, το οποίο ιδρύθηκε το 1477 και είναι το παλαιότερο στη Σκανδινα­βία και τη βόρεια Ευρώπη.

Στην ξενάγησή μας, θα δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέ­ατα της πόλης. Φυσικά θα πάμε στον διάσημο καθε­δρικό, σε γαλλικό γοτθικό στυλ, ο οποίος χτιζόταν από το 1272 έως το 1420. Βρίσκεται ανάμεσα στο Πανεπιστή­μιο και τον Φίρις. Ακολουθεί το επιβλητικό Βασιλικό Κά­στρο, το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα ως δεύτερη έδρα της δυναστείας των Βάσα. Σήμερα κατοικεί εκεί ο κυβερ­νήτης της περιφέρειας Ουψάλα.

Θα δούμε και το διάσημο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι το Νο 1 στη Σουηδία. Απόφοιτοί του, μεταξύ άλλων διά­σημων, ήταν ο αστρονόμος Άντερς Κέλσιος, ο οποίος εφεύρε τη μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας αλλά και ο φυσικός και φυσιοδίφης Κάρολος Ληναίος, ο ο­ποίος δημιούργησε την ταξινόμηση των ειδών.

Αφού ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας στην Ου­ψάλα, θα επιστρέψουμε στη Στοκχόλμη και το απόγευμα θα επιβιβασθούμε σε πλοίο για μια απολαυστική κρου­αζιέρα στη Βαλτική και το Σουηδικό Αρχιπέλαγος με τα 24.000 νησιά. Τελικός προορισμός μας θα είναι το Ελ­σίνκι στη Φινλανδία.

Η Βαλτική Θάλασσα, που χαρακτηρίζεται και Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης, είναι βραχίονας του Βόρειου Ατ­λαντικού Ωκεανού, ο οποίος περικλείεται από τη Σκανδι­ναβική Χερσόνησο, τις ηπειρωτικές χώρες της Βόρειας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τη Δανία. Είναι ο αρχαίος Σαρματικός Ωκεανός ή η Σουηβική Θάλασσα, όπως την ονόμαζαν οι Ρωμαίοι. Χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική είναι οι Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία.

Το ταξίδι μας θα διαρκέσει όλο το βράδυ. Όσο υπάρχει φως θα μπορούμε να απολαύσουμε τα υπέροχα τοπία, τα καταπράσινα νησιά και την άγρια ομορφιά της Βαλ­τικής Θάλασσας. Εν συνεχεία θα δειπνήσουμε και θα διασκεδάσουμε εν πλω.

Διανυκτέρευση στο πλοίο στη Βαλτική. 

 

10η ημέρα: Ελσίνκι

Αποβίβαση στην Φινλανδία και αμέσως ξεκινάμε την ξε­νάγησή μας στην «κόρη της Βαλτικής», το Ελσίνκι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων τον κα­θεδρικό ναό, την υπέροχη κεντρική πλατεία με το Πανε­πιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο, το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, την "Εκκλησία των Βράχων", μια μοναδική εκκλη­σία θαμμένη μέσα στον γρανίτη, το Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς επίσης και το μνημείο προς τιμήν του Σιμπέλιους, του μεγάλου μουσουργού της Φινλανδίας. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε σε φέρρυ για να μεταβούμε στο περί­φημο "Κάστρο της Φινλανδίας", το Suomenlinna, ένα ε­πιβλητικό αμυντικό φρούριο που εκτείνεται σε 6 νησιά του Ελσίνκι και αποτελούσε τμήμα της οχυρωματικής γραμμής της πόλης του Ελσίνκι και κατ' επέκταση ολό­κληρης της Φινλανδίας απέναντι στην ρωσική επεκτα­τική πολιτική. Εμπνευστής και χρηματοδότης του έργου ήταν η Σουηδική βασιλική οικογένεια, ενώ οι εργασίες α­νέγερσης ξεκίνησαν το 1748. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γε­ωστρατηγική χωροθέτηση του έργου ήταν ιδιαίτερα ση­μαντική, καθώς διασφάλιζε τα στενά περάσματα της ει­σόδου στην ηπειρωτική χώρα. Για πολλές δεκαετίες ήταν η κύρια αμυντική γραμμή της Σουηδικής κυριαρχίας και καθόλου άδικα είχε χαρακτηριστεί από πολλούς η πυρι­τιδαποθήκη της περιοχής. Κατά τον Φινλανδικό πόλεμο, το φρούριο έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 03.05.1808 και άνοιξε τον δρόμο για την οριστική κατάληψη της Φιν­λανδίας από τις Ρωσικές δυνάμεις. Επιστροφή στο Ελ­σίνκι και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέ­ρευση.

 

11η ημέρα: Ελσίνκι – Πόρβοο – Αθήνα/Θεσσαλο-νίκη/Λάρνακα

Πρωινή αναχώρηση για το γραφικό Πόρβοο με την μο­ναδική ατμόσφαιρά του. Η παλιά πόλη του Πόρβοο χρο­νολογείται από τον μεσαίωνα. Περιήγηση στην πόλη και επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του 14ου αι., που έχει καεί 5 φορές, με πιο πρόσφατη το 2006. Οι εργασίες ανακαί­νισης διήρκεσαν 2 χρόνια και τελικά ο ναός επαναλει­τούργησε το 2008. Συνεχίζουμε για το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, από όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση της ε­πιστροφής. 

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Το 12ήμερο πρόγραμμα εκτελείται όπως α­κριβώς το ανωτέρω πρόγραμμα, με μία (1) ε­πιπλέον διανυκτέρευση στην Κοπεγχάγη.
Στις αναχωρήσεις 24.06, 01.07, 22.07, 05.08, 09.08, 12.08 και 26.08 το πρόγραμμα εκτελεί­ται αντίστροφα, με άφιξη στο Ελσίνκι και επι­στροφή από Κοπεγχάγη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

775

 

 

Start your journey