Πανόραμα πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Πανόραμα πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Λεπτομέρειες

Διάρκεια:

7 days

Αναχωρήσεις

4/8 ● 11/8 ● 18/8

Τιμές από:

Τιμές (μικρό): 
795
αναλυτικά

Βερολίνο, Πότσνταμ/Ανάκτορα Σανσσουσί και Σεσίλιενχοφ, Βρανδεμβούργο, Μαγδεμβούργο, Πάρκο Βέρλιτζ, Χάλλε, Ερφούρτη, Βαϊμάρη, Ιένα, Λειψία, Μάισσεν, Δρέσδη, Γκέρλιτς, Βανζέε
Start your journey

1η μέρα: Αθήνα - Βερολίνο - Πότσνταμ/Ανάκτορα Σανσσουσί & Σεσίλιενχοφ - Βρανδεμβούργο - Μαγδεμβούργο

Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πρωινή πτήση για Βερολίνο. Άφιξη και άμεση αναχώρηση μέσω της περίφημης "Γέφυρας των Κατασκόπων" με τις ψυχροπολεμικές μνήμες, για το ιστορικό Πότσνταμ (Potsdam), την πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου - ένα από τα 16 κρατίδια που συγκροτούν το ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας. Φθάνοντας, θα δούμε τα περίφημα ανάκτορα Σανσσουσί (Sanssouci), τα ανάκτορα του Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου της Πρωσίας, που βρίσκονται μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό από λίμνες και μεγαλειώδεις κήπους και σκοπό είχαν να συναγωνιστούν τις Βερσαλλίες. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το παλάτι Σεσίλιενχοφ (Cecilienhof), όπου μεταξύ 17 Ιουλίου και 2 Αυγούστου 1945 έλαβε χώρα η Διάσκεψη του Πότσνταμ, στην οποία οι τρεις μεγαλύτερες χώρες των συμμαχικών δυνάμεων - οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση - αποφάσισαν το μέλλον της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας, που είχε συνθηκολογήσει στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε στα στενά δρομάκια της πόλης με τα φλαμανδικά κοκκινότουβλα σπίτια της και αναχώρηση για το Βρανδεμβούργο (Brandenburg), που είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Χάβελ, όπου θα περιηγηθούμε στην παλιά πόλη με τα ιστορικά κτίρια και τα τμήματα του μεσαιωνικού κάστρου που την περιβάλουν. Συνεχίζουμε για το Μαγδεμβούργο (Magdeburg), σημαντική πόλη-λιμάνι στον ποταμό Έλβα, που την διαρρέει. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

2η μέρα: Μαγδεμβούργο - Πάρκο Βέρλιτζ - Χάλλε - Ερφούρτη

Το Μαγδεμβούργο ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο το 805 και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του μεσαίωνα. Το 1815 έγινε πρωτεύουσα της Πρωσικής επαρχίας της Σαξονίας, ενώ μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, έγινε πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ. Το ιστορικό κέντρο της πόλης κοσμείται από επιβλητικά κτίρια, όπως ο Καθεδρικός ναός του 16ου αιώνα, το Δημαρχείο κ.ά., τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κατά την πρωινή μας περιήγηση. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Πάρκο Βέρλιτζ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, με αγγλικού τύπου δενδροφύτευση, διάσπαρτα κτίρια του 18ου αιώνα, λίμνες, τρεχούμενα νερά κλπ. - ένας πανέμορφος τόπος αναψυχής, περιπάτου και διασκέδασης των επισκεπτών του. Συνεχίζουμε για την Χάλλε (Halle), την μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ και γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759). Στο παρελθόν ήταν κέντρο εξόρυξης ορυκτού αλατιού και μέλος της Χανσεατικής Ένωσης από το 1281. Κατά την περιήγησή μας στην πόλη θα δούμε τα μεσαιωνικά της κτίρια, το Κάστρο με τους πύργους και το πολύ γραφικό ιστορικό της κέντρο με τον πανύψηλο, μεγαλοπρεπή Καθεδρικό ναό και την πλατεία του Δημαρχείου, που είναι το κέντρο της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Συνεχίζουμε για την Ερφούρτη (Erfurt), τη "Μικρή Βενετία" όπως επονομάζεται, χάρη στα πολυάριθμα ρυάκια και τις 142 γέφυρες ή τη "Ρώμη της Θουριγγίας" λόγω των περίπου 25 εκκλησιών και μοναστηριών που δεσπόζουν στο μεσαιωνικό της κέντρο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

3η μέρα: Ερφούρτη - Βαϊμάρη - Ιένα - Λειψία - Μάισσεν - Δρέσδη

Μια ακόμα μέρα γεμάτη εμπειρίες μας περιμένει σήμερα, καθώς θα επισκεφθούμε τις ιστορικές πόλεις της Θουριγγίας, κάθε μια από τις οποίες έχει να μας δείξει και κάτι διαφορετικό. Η πρωτεύουσα της περιοχής Ερφούρτη, με καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο, Πανεπιστήμιο του 14ου αιώνα (το πρώτο στα εδάφη της σημερινής Γερμανίας, μαθητής του οποίου υπήρξε ο Μαρτίνος Λούθηρος) και μεγαλόπρεπο Καθεδρικό ναό, υπήρξε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι του μεσαίωνα, γεγονός που της προσέδωσε οικονομικό πλούτο. Η Βαϊμάρη (Weimar), κέντρο της πνευματικής ζωής του 16ου αιώνα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, γνώρισε άνθηση με την παρουσία του Γκαίτε, του Σίλερ, του Μπαχ, του Λιστ, του Νίτσε και τόσων άλλων και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην πρόσφατη ιστορία του Γερμανικού Έθνους με τη σύνταξη και θέσπιση του Συντάγματος του 1919: η επονομαζόμενη Δημοκρατία της Βαϊμάρης είναι η συμβατική ονομασία του πολιτεύματος της Γερμανίας από το 1919 έως την άνοδο στην εξουσία της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ το 1933. Η Ιένα (Jena) με το μεσαιωνικό της κάστρο, το φημισμένο Πανεπιστήμιο του 18ου αιώνα και το πολύ σπουδαίο Πλανητάριο, υπήρξε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων του Μεγάλου Ναπολέοντα και των Πρώσων το 1806, σήμερα δε είναι η έδρα των παγκοσμίου φήμης οπτικών Καρλ Τσάις (Karl Zeiss). Η Λειψία (Leipzig), το "μικρό Παρίσι" της Σαξονίας, κέντρο οικονομικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων από τον μεσαίωνα, αποτελεί έδρα φημισμένου και υψηλού επιπέδου Πανεπιστημίου, στο οποίο φοίτησαν ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο Ρόμπερτ Σούμαν, ο Έριχ Κέστνερ κ.ά. Υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, με πιο διάσημους τους Ρίχαρντ Βάγκνερ και Γκότφριντ Λάιμπνιτς. Εδώ επίσης έζησαν και μεγαλούργησαν οι μουσουργοί Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Φέλιξ Μέντελσον. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη θα δούμε επιβλητικά και μεγαλόπρεπα αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίρια, όπως την Όπερα, το Παλιό Δημαρχείο, τις εκκλησίες του Αγίου Θωμά και του Αγίου Νικολάου, το ιστορικό Auerbach's Keller κ.ά. Η σημερινή μας διαδρομή ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μας στο Μάισεν (Meißen), πόλη διάσημη για την ομώνυμη πορσελάνη που κατασκευάζεται εδώ από τον 18ο αιώνα. Κατά την περιήγησή μας θα δούμε το παλάτι, το Δημαρχείο του 15ου αιώνα και τον επιβλητικό Καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την ιστορική πρωτεύουσα της Σαξονίας, τη Δρέσδη (Dresden). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο COURTYARD DRESDEN 4* (www.courtyard.com). Διανυκτέρευση.

 

4η μέρα: Δρέσδη, Ξενάγηση

Η Δρέσδη είναι κτισμένη σε μια πολύ γραφική καμπή του ποταμού Έλβα. Μια σειρά από μεγαλοπρεπή κτίρια αναγεννησιακής, μπαρόκ και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμούν την "Φλωρεντία του Έλβα" και φανερώνουν την αίγλη του παρελθόντος, συνυπάρχοντας αρμονικά με τα σύγχρονα κτίρια του κέντρου της πόλης, που ξαναγεννήθηκε μετά τις τεράστιες καταστροφές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου (Φεβρουάριος 1945). Κατά την πρωινή περιήγησή μας θα δούμε το ανακτορικό συγκρότημα Τσβίνγκερ (Zwinger), που σήμερα στεγάζει μουσεία με παγκοσμίου κύρους συλλογές, τον λουθηρανικό Καθεδρικό ναό της Παναγίας (Φράουενκιρχε), το Μπαλκόνι της Ευρώπης με την πανοραμική θέα στον Έλβα, την Όπερα Σέμπερ, το Αλμπερτίνουμ, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία μοντέρνας τέχνης του κόσμου, το Δημαρχείο, την μνημειώδη μπαρόκ καθολική εκκλησία Χόφκιρχε (Hofkirche) στην καρδιά της προτεσταντικής Δρέσδης, την μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου - την "Πομπή των Πριγκίπων" (Fürstenzug) - κατασκευασμένη από 24.000 πλακάκια πορσελάνης Μάισεν, συνολικού μήκους 102 μέτρων, στην οποία απεικονίζεται η παρέλαση 35 Βασιλέων και Δουκών της Σαξονίας, καθώς και το υπέροχο προάστιο Λόζβιτς. Χρόνος ελεύθερος για βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή για επισκέψεις σε κάποιο από τα μουσεία της.

 

5η μέρα: Δρέσδη - Γκέρλιτς - Βανζέε - Βερολίνο

Πρωινή αναχώρηση για το Γκέρλιτς (Görlitz), την παραμεθόρια πόλη στα σύνορα με την Πολωνία, που διακρίνεται για το καλύτερα διατηρημένο ιστορικό κέντρο της χώρας και όπου συνυπάρχουν μνημεία γοτθικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ, νεοκλασικής, αρτ νουβό και αρτ ντεκό αρχιτεκτονικής. Στην πόλη βρίσκονται περισσότερα από 4.000 κτίρια που προστατεύονται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ, σε αντίθεση με τις περισσότερες γερμανικές πόλεις, είχε ελάχιστες ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Από τη δεκαετία του 1950 αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες, εξ ου και το προσωνύμιο "Γκέρλιγουντ". Μετά την περιήγησή μας θα αναχωρήσουμε για το Βερολίνο. Στη διαδρομή θα σταματήσουμε στο προάστιο Βανζέε (Wannsee) με τις πολυτελείς κατοικίες και θα επισκεφθούμε την ιστορική Βίλα Βανζέε που βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη λίμνη. Εκεί, στις 20 Ιανουαρίου του 1942, πραγματοποιήθηκε η περίφημη Διάσκεψη του Βανζέε που διοργάνωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία των SS Ράινχαρντ Χάιντριχ και συμμετείχαν 14 ανώτατα στελέχη του ναζιστικού κόμματος και ανώτατοι αξιωματούχοι του Τρίτου Ράιχ για να ληφθεί η "τελική λύση" για την εξολόθρευση/γενοκτονία όλων των Εβραίων της Ευρώπης. Συνεχίζουμε για το Βερολίνο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο COURTYARD BERLIN CITY CENTRE 4* (www.courtyard.com). Διανυκτέρευση.

 

6η μέρα: Βερολίνο, Ξενάγηση

Πρωινή ξενάγηση στην γερμανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το σήμα-κατατεθέν της πόλης (με σχέδιο βασισμένο στα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών), το Κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ), την κεντρική λεωφόρο Κάτω από τις Φιλύρες (Under den Linden), την Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, την Όπερα, την Αλεξάντερ Πλατς στην οποία δεσπόζει ο πανύψηλος Πύργος της Τηλεόρασης, την στήλη της Νίκης, το κόκκινο Δημαρχείο, τμήματα από το πρώην Τείχος του Βερολίνου που μέχρι το 1991 χώριζε την πόλη σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, το Τσεκ Πόιντ Τσάρλυ (Check Point Charlie) κλπ. και θα καταλήξουμε στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο της Περγάμου, με μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων (μεγάλο μέρος του όμως, είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης). Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

7η μέρα: Βερολίνο - Αθήνα

Χρόνος ελεύθερος το πρωί για βόλτες στην όμορφη αυτή πόλη, επισκέψεις σε διάφορα αξιοθέατα, σε άκρως ενδιαφέροντα μουσεία και πινακοθήκες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στην καρδιά του νέου Βερολίνου την πλατεία Πότσδαμ (Potsdam Platz), όπου βρίσκεται το Sony Center με τον εντυπωσιακό θόλο, το κινηματογραφικό μουσείο με κοστούμια της Μάρλεν Ντίντριχ, το Καζίνο κ.ά. Μεταφορά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.

Start your journey