Οι κρυμμένες ομορφιές της Σερβίας

Οι κρυμμένες ομορφιές της Σερβίας

Γιατι να πάτε: 
Ένα 6ήμερο ταξίδι στη Σερβία, που πέρα από τη γνωριμία μας με την παραποτάμια πρωτεύουσα Βελιγράδι, θα επισκεφθούμε τον Εθνικό Δρυμό Φρούσκα Γκόρα, το ατμοσφαιρικό Σρέμσκι Καρλόβτ, το "Γιβραλτάρ του Δούναβη", το κάστρο Πετροβαραντίν, την "Αθήνα της Σερβίας", το Νόβι Σαντ, το Γκόλουμπατς με το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο, τον Εθνικό Δρυμό Μόκρα Γκόρα και το Ντρβένγκραντ, το ξύλινο χωριό του Εμίρ Κοστουρίτσα.

Λεπτομέρειες

Διάρκεια:

6 days

Αναχωρήσεις

21/12

Τιμές από:

Τιμές (μικρό): 
499
αναλυτικά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Start your journey

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (περιήγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και επιβίβαση στην απευθείας πτήση μας για το Βελιγράδι(Beograd / Београд). Άφιξη στη σερβική μεγαλούπολη, μια από τις πιο ιστορικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απλωμένη στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη, με Ιστορία 7.000 χρόνων, που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο από την ομορφιά του και τις γοητευτικές του αντιθέσεις. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουμε περιπατητική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, διασχίζοντας τη κεντρικότερη πλακόστρωτη εμπορική οδό Κνέζ Μιχαήλοβα, βλέποντας τη πλατεία Δημοκρατίας και το σιντριβάνι αρκετά παλαιά κτήρια, Πανεπιστημιακές σχολές πριν καταλήξουμε στην Μητρόπολη του Βελιγραδίου. Σε κοντινό café θα σας απολαύσουμε καφέ, προσφορά του γραφείου μας & ακολούθως θα συνεχίσουμε προς το φρούριο/πάρκο Καλεμεγκτάν, γνωστό ως η Ακρόπολη του Βελιγραδίου, το οποίο υπήρξε οχυρό, σύνορο μεταξύ Ανατολής με Δύση. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστούμε σε μικρό τρενάκι για να δούμε το απέραντο αξιοθέατο από ψηλά με τη φανταστική θέα των ποταμών Σάβα και Δούναβη, το πολεμικό νησί, το νέο Βελιγράδι, τον πύργο Νεπόισα, όπου μαρτύρησε από τους Τούρκους ο Ρήγας Φεραίος και το άγαλμα του νικητή. Τέλος, βγαίνοντας από το Καλεμεγκτάν μπορείτε προαιρετικά (κόστος ατομικό) να επισκεφθείτε τον ζωολογικό κήπο. Επιστροφή & δείπνο στο ξενοδοχείο. Για το βράδυ σας αν επιθυμείτε επιλέξτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο καζίνο ή να απολαύσετε το ποτό σας με μουσική στην περιοχή Σκαντάρλια, περιοχή που μοιάζει με την Πλάκα της Αθήνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες ενδέχεται να μεταφερθούν την επόμενη ημέρα. 

 

2η ημέρα: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (πανοραμική ξενάγηση – μίνι κρουαζιέρα)

Μετά το πρόγευμα, ακολουθεί πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Θα περάσουμε τον ποταμό Σάβα για το Νέο Βελιγράδι, όπου θα δούμε την μοντέρνα πόλη του Νέου Βελιγραδίου και τη νέα γέφυρα Άτα Τσιγκάνλια, υποβασταζόμενη από το μεγαλύτερο στο κόσμο πυλώνα στο κέντρο. Θα περάσουμε από το πάρκο Τόπσιντερ από την αριστοκρατική περιοχή Ντέτινιε, θα σταματήσουμε στο μουσείο Τίτο, όπου θα μπορούμε (προαιρετικά) να επισκεφθούμε το μουσείο καθώς και το μαυσωλείο του ιστορικού προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζοντας προς την εκκλησία του Αγίου Σάββα, θα περάσουμε από τα κατεστραμμένα κτίρια - αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της πόλης κατά τον πόλεμο του 1999 - της Βουλής, της Κυβέρνησης και του Δημαρχείου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια μίνι κρουαζιέρα στους ποταμούς Δούναβη και Σάββα, ξεκινώντας από το Νέο Βελιγράδι προς το Παλαιό θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πρωτεύουσα εν πλω. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΣΤΑΡΟ ΧΟΠΟΒΟ – ΣΡΕΜΣΚΙ ΚΑΡΛΟΒΤΣΙ – ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Ολοήμερη εκδρομή)

Πρόγευμα και ολοήμερη εκδρομή προς τα βόρεια της Σερβίας διαμέσου της πεδιάδας της Πανονίας. Πρώτος μας σταθμός το Μοναστήρι Στάρο Χόποβο (Manastir Staro Hopovo / Манастир Старо Хопово), ένα από τα πολλά μοναστήρια στη περιοχή Φρούσκα Γκόρα, στην επαρχία της Βοϊβοντίνα. Το μοναστήρι αναφέρεται για πρώτη φορά στα επίσημα εκκλησιαστικά χρονικά της Σερβικής Ιστορίας στα μέσα του 16ου αι. (περίπου 1546), ενώ δύο αιώνες αργότερα υπέστη σημαντικές ζημιές από σεισμό. Ο ναός (Άγιος Παντελεήμων) που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 18ου αι., με την αγιογράφησή του να φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Γιάνκο Χάλκοζοβιτς, ένας από τους αγιογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σερβική αγιογραφία, με επιδράσεις από τη βυζαντινή παράδοση και την ιταλική Αναγέννηση. Ακολουθεί η όμορφη κωμόπολη Σρέμσκι Κάρλοβτσι, (Sremski Carlovci / Сремски Карловци): η κεντρική πλατεία της πόλης, Trg Branka Radicevica, μας μεταφέρει με χαρακτηριστική ευκολία στο χθες· γύρω από τη μαρμάρινη πηγή με τα τέσσερα κεφάλια λιονταριών ορθώνονται κτίσματα του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, το ένα ομορφότερο από το άλλο.  Είναι το νεοκλασικό Δημαρχείο, ο μπαρόκ Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, σπίτια του 18ου αιώνα και το παλάτι του Πατριάρχη (1895). Αναφέρεται ότι τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στην περιοχή αυτή πριν από 1.700 χρόνια, από τους Ρωμαίους. Επί τουρκοκρατίας η καλλιέργεια σχεδόν έσβησε, για να ανθήσει και πάλι επί αυστροουγγρικής διοίκησης. Στην περιοχή παράγεται το Bermet, ένα λικέρ που θυμίζει το ιταλικό Βερμούτ. Η ντόπια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Vranac.

Επόμενος σταθμός μας είναι το φρούριο Πετραβαραντίν που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, πριν φτάσουμε στην όμορφη πόλη ΝόβιΣαντ (Novi Sad / Нови Сад), όπου θα έχουμε περιήγηση στο κέντρο της πόλης με τα όμορφα κτήρια, την καθολική εκκλησία της Παναγίας και το Δημαρχείο. Το Νόβι Σαντ (σημαίνει "Νέο Σχέδιο") ακουμπά στη βόρεια όχθη του Δούναβη και ανέκαθεν αποτελούσε κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων, στοιχείο που του χάρισε την ονομασία «Αθήνα της Σερβίας». Εδώ θα δούμε το Ελληνικό σχολείο, την κομψή Δημοτική Βιβλιοθήκη του 1895, την Πινακοθήκη Ξένης Τέχνης, την πεζοδρομημένη πλατεία Ελευθερίας (Trg Slobode), το νεογοτθικό Καθολικό Ναό της Παρθένου Μαρίας, με τον 76 μέτρων Πύργο του, το αριστοκρατικό νεο-αναγεννησιακού ρυθμού Δημαρχείο κ.α.

Χρόνος ελεύθερος για φαγητό ή καφέ (προαιρετικό). Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Βελιγράδι. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΤΟΠΟΛΑ – ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ

Πρωινή αναχώρηση από το Βελιγράδι για το χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Ζλάτιμπορ. Καθοδόν θα περάσουμε από την πόλη Τόπολα (Topola / Топола). Κοιτώντας τον χάρτη της Σερβίας και εστιάζοντας ακριβώς στο (νοητό) κέντρο της, εκεί θα εντοπίσουμε την πόλη της Τόπολα: είναι η πόλη όπου ο εθνικός ήρωας Τζόρτζε Πέτροβιτς (Ђорђе Петровић), γνωστότερος στην Ελλάδα ως «Καραγιώργης Σερβίας», ανέλαβε την ηγεσία του Πρώτου Σερβικού Ξεσηκωμού εναντίον των Οθωμανών το 1804. Κατόπιν συνεχίζουμε για το τουριστικό θέρετρο του Ζλάτιμπορ (Zlatibor / Златибор), στην οροσειρά των Δειναρικών Άλπεων. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μ., το Ζλάτιμπορ απολαμβάνει ένα ευχάριστο αλπικό κλίμα πάνω στο οποίο έχει στηρίξει την οικονομία του, άμεσα στραμμένη στον χειμερινό τουρισμό. Και αυτή η πόλη βέβαια αναγνωρίζεται για την μακρά ιστορία της: μέχρι το 1991 μάλιστα ονομαζόταν Παρτιζάνσκε Βόντε (δηλαδή «Τα Νερά των Ανταρτών»), για να αποκτήσει τη νυν ονομασία της «Ζλάτιμπορ» όταν η τότε Γιουγκοσλαβία έπνεε πλέον τα λοίσθια. Άφιξη στο Ζλάτιμπορ νωρίς το απόγευμα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ – ΜΟΚΡΑ ΓΚΟΡΑ – ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ

Επισκεπτόμαστε τον πανέμορφο εθνικό δρυμό Μόκρα Γκόρα (Mokra Gora / Мокра Гора). Η φυσική ομορφιά της καταπράσινης περιοχής είναι πραγματικά συγκλονιστική, δεν θα αρκεστούμε ωστόσο μονάχα στην παρατήρηση του φυσικού τοπίου: θα κάνουμε μια μικρή διαδρομή με το «τσίρα» (cira), το παραδοσιακό τρενάκι των Δειναρικών Άλπεων, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Ντρβένγκραντ (Дрвенград / Drvengrad), το «ξύλινο χωριό» δηλαδή που έφτιαξε ο γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κοστουρίτσα, συμβάλλοντας κι εκείνος στην απογείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στο Ζλάτιμπορ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αναχώρηση για το Βελιγράδι και το αεροδρόμιο όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Βελιγράδι-Αθήνα
  • Ξενοδοχεία  4* (Βελιγράδι στο Mercure Belgrade Excelsior 4*, στο Ζλάτιμπορ στο Μona hotel 4*).
  • Φόροι πόλεως.
  • Μεταφορές και εκδρομές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Ελληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ελληνόφωνος ξεναγός σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
  • Πρωινό και δείπνο (χωρίς ποτά).
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ (δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 210 €
  • Είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους.

Start your journey