Η Πορτογαλία και εμείς - Θεματικό ταξίδι με τον Παύλο Τσίμα

Η Πορτογαλία και εμείς - Θεματικό ταξίδι με τον Παύλο Τσίμα

Γιατι να πάτε: 
Η Πορτογαλία και εμείς Ο γνωστός δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας μάς συνοδεύει σε ένα ιδιαίτερο θεματικό ταξίδι στην Πορτογαλία, που κινείται σε δρόμους πολιτικού, ιστορικού, πολιτισμικού και οινικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και διαφέρουν όσο η ημέρα από τη νύχτα. Όμοιες σε πληθυσμό και έκταση, με τη θάλασσα να ορίζει και των δύο τη μοίρα, κρεμασμένες και απομονωμένες στις δύο αντίθετες νότιες άκρες της Ευρώπης, με γλώσσες μοναχικές, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είχαν, ωστόσο, αποκλίνουσες ιστορικές διαδρομές μέχρι πρόσφατα. Από το 1974 φαίνεται πως η πολιτική τους ιστορία εξελίσσεται παράλληλα. Πέρασαν από τη δικτατορία στη δημοκρατία με λίγους μήνες διαφορά (το 1974), έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πέντε χρόνια διαφορά και εντάχθηκαν σε προγράμματα επίσημου δανεισμού, με μνημόνια και τρόικα, με διαφορά δώδεκα μηνών (το 2010 και το 2011). Για τον Έλληνα ταξιδιώτη η Πορτογαλία είναι ένας θησαυρός οικείος και ταυτόχρονα ανεξερεύνητος. Γοητευτικές πόλεις, παραλίες στον Ατλαντικό, μοναδικά αμπέλια, μεσαιωνικά κάστρα στα βουνά, ψαροχώρια κρυμμένα στο βάθος μικρών κόλπων. Η κληρονομιά των μεγάλων θαλασσοπόρων, η μουσική παράδοση του φάντο, τα στενά της Λισαβόνας και τα οινοποιεία του Πόρτο, η παλιά πόλη της Σίντρα, και κάτι πέρα από όλα αυτά, η κουλτούρα των Πορτογάλων συνθέτουν το μωσαϊκό μιας χώρας που στη μοναχική γωνιά της είναι από τα πιο παλιά, εθνικά κράτη που συγκροτήθηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μα υπάρχει και μια διαφορετική οπτική γωνία να δει ο σύγχρονος Έλληνας επισκέπτης στην Πορτογαλία. Να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί αυτή η χώρα που βρέθηκε, όπως και η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, υποχρεωμένη να εφαρμόσει αιματηρά προγράμματα λιτότητας, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τη μοίρα της πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι εμείς. Γιατί η Πορτογαλία, που ήταν το 2008 κατά 35% φτωχότερη απ’ ό,τι η Ελλάδα, είναι σήμερα αρκετά πλουσι- ότερη. Γιατί στα χρόνια του δικού της μνημονίου έχασε μόνο το 0,5% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα το 26%. Και πώς χτίστηκε το θαύμα της εκτίναξης των πορτογαλικών εξαγωγών στα χρόνια αυτά. Μια επαφή με τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο αυτής της χώρας θα ήταν για τον ενεργό Έλληνα πολίτη του κόσμου μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία.

Λεπτομέρειες

Διάρκεια:

8 days

Αναχωρήσεις

6/10

Τιμές από:

Τιμές (μικρό): 
1150
αναλυτικά

Start your journey

1η ημέρα: Αθήνα - Λισαβόνα (Ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα θα είναι ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία στην πόλη με τον αρχηγό μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Λισαβόνα - Εστορίλ - Κασκάις - Κάμπο ντα Ρόκα - Σίντρα - Λισαβόνα

Ξενάγηση, συνάντηση με πολιτικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για μια πανοραμική ξενάγηση γνωριμίας με την πόλη. Στη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουμε επιλεγμένα πρόσωπα της πολιτικής ή της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας και με τη βοήθεια του κυρίου Τσίμα να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τα πολλά και ενδιαφέροντα σημεία της πολιτικής και της οικονομικής πορείας της Πορτογαλίας. Το επόμενο πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης, όπως η ιστορική περιοχή του Μπελέμ, όπου πολλοί θαλασσοπόροι εξερευνητές ξεκίνησαν τα ταξίδια τους, ο πύργος του Μπελέμ που χτίστηκε το 1515 ως φρούριο στην είσοδο του λιμανιού και το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και του πλούτου της περιόδου των θαλάσσιων ανακαλύψεων. Εδώ πέρασε το τελευταίο του βράδυ ο Βάσκο ντα Γκάμα, προσευχόμενος για ούριο άνεμο, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προς τις Ινδίες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για μια υπέροχη εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γνωρίσουμε το παραθαλάσσιο θέρετρο του Εστορίλ, το Κασκάις, το ακρωτήρι Κάμπο ντε Ρόκα (το δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό) και την πανέμορφη Σίντρα. Επιστροφή στη Λισαβόνα. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα:Λισαβόνα - Κουίντα ντος Λουρίδος - Ομπίδος - Ναζαρέ - Λισαβόνα

Οινογνωσία, ξενάγηση, παρουσίαση και ενημέρωση για τη σημασία του κρασιού στον πορτογαλικό τουρισμό

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε για μια μοναδική οινική εμπειρία στην υπέροχη Κουίντα ντος Λουρίδος, μια τεράστια έκταση με αμπελώνες, οινοποιείο και καταπληκτικούς κήπους. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία οινογνωσίας και να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση από τον ξεναγό μας για τη σημασία του κρασιού στον πορτογαλικό τουρισμό. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το πολύ όμορφο μεσαιωνικό χωριό Όμπιντος, που είναι περιτριγυρισμένο και προφυλαγμένο από τα τείχη του κάστρου, το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα. Τελευταία στάση της «μεθυστικής» από πολλές απόψεις διαδρομής, το γραφικό ψαροχώρι Ναζαρέ, όπου πολλοί κάτοικοί του συνεχίζουν να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Λισσαβόνα. Διανυκτέρευση.

 

4η μέρα: Λισαβόνα Φατίμα - Μπατάλχα - Τομάρ - Κοΐμπρα - Φιγκέρα

Το φαινόμενο του θρησκευτικού τουρισμού και η πορτογαλική οικονομία. Παρουσίαση και ξενάγηση από τον αρχηγό μας

Σήμερα η ημέρα μας είναι αφιερωμένη στον επόμενο πυλώνα της πορτογαλικής οικονομίας, που είναι ο θρησκευτικός τουρισμός και η ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, που περιλαμβάνει μοναδικής ομορφιάς χωριουδάκια και πόλεις της επαρχίας, ο αρχηγός μας, εκτός από την ξενάγηση, θα μας μιλήσει για τη θέση της χώρας στο πεδίο αυτό. Πρώτη μας επίσκεψη η πόλη Φατίμα, η οποία φημίζεται για τις περισσότερες «εμφανίσεις» της Παναγίας (μετά την πρώτη εμφάνισή της το 1917). Λέγεται ότι παρουσιάστηκε την πρώτη φορά σε τρία μικρά παιδιά που πρόσεχαν τα πρόβατα των οικογενειών τους. Θα δούμε το Παρεκκλήσι Των Εμφανίσεων και τον νέο Καθεδρικό Ναό της Φάτιμα. Επόμενη στάση το χωριό Μπατάλχα, όπου θα δούμε το Μοναστήρι Σάντα Μαρία ντα Βιτόρια, ένα από τα μεγαλύτερα γοτθικού στυλ μοναστήρια της Ευρώπης. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Μπατάλχα θα συναντήσουμε την όμορφη πόλη Τομάρ, η ανάπτυξη της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με το Τάγμα των Ναϊτών. Ήταν ο Ντομ Γκουαλτζίμ Πάις, ο πρώτος Μέγας Διδάσκαλος του τάγματος αυτού, που ίδρυσε το κάστρο και το υπέροχο μοναστήρι του Χριστού μέσα σε αυτό. Είναι το στολίδι της πόλης και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε την Κοΐμπρα, όπου θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο παλιά πανεπιστήμια της Ευρώπης, για να δούμε την υπέροχη βιβλιοθήκη του σε μπαρόκ στυλ, την Εκκλησία της Αγίας Κλάρας, όπου βρίσκεται ο τάφος της βασίλισσας Ισαβέλλας, της πρωταγωνίστριας του «Θαύματος των Ρόδων». Η διαδρομή μας θα ολοκληρωθεί στην παραλιακή πόλη Φιγκέρα, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

5η ημέρα: Φιγκέρα - Μπουκάκο - Αβέιρο - Σάο Ζοάδα Μαδέιρα - Πόρτο

Παράδοση και καινοτομία. Μουσείο καπέλων και υποδημάτων - βιομηχανικός τουρισμός/ επανάσταση της παραδοσιακής βιομηχανίας

Πρωινή αναχώρηση με τελικό προορισμό μας το Πόρτο. Καθ’ οδόν θα περάσουμε από τον Εθνικό Δρυμό του Μπουσάκο,όπου βρίσκεται και το ομώνυμο ανάκτορο -σήμερα ξενοδοχείο-, το παλιό μοναστήρι των Καρμελιτών μοναχών, με τους εντυπωσιακούς κήπους και τα ιστορικά κειμήλια. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την πόλη των καναλιών, τη «Βενετία της Πορτογαλίας», το Αβέιρο. Εκεί θα θαυμάσουμε τις χαριτωμένες βάρκες «moliceiros», που μοιάζουν με τις παραδοσιακές γόνδολες της Βενετίας, και θα δοκιμάσουμε το παραδοσιακό γλυκό «ovos moles», φτιαγμένο από κρόκους αβγών και ζάχαρη. Πριν από την άφιξή μας στο Πόρτο δεν θα παραλείψουμε να κάνουμε μια στάση στην πόλη Σάο Ζοάο ντε Μαδέιρα, όπου θα επισκεφθούμε το Μουσείο Καπέλων και Υποδημάτων και θα ενημερωθούμε για την επανάσταση της παραδοσιακής βιομηχανίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία.
Άφιξη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το Πόρτο. Τοποθετημένο στις εκβολές του ποταμού Ντούρο, στα βόρεια της χώρας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και φημίζεται για την παραγωγή του ομώνυμου γλυκού κρασιού. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Πόρτο (Ξενάγηση) - Εμπορικό Επιμελητήριο - Οινοποιείο με δοκιμή δύο κρασιών Πόρτο

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στην πόλη επισκεπτόμενοι τα πιο χαρακτηριστικά της σημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός, το νεοκλασικό Stock Exchange Palace, το Εμπορικό Επιμελητήριο και η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα κελάρια της Villa Nova de Gaia, όπου και θα γευθούμε το διάσημο κρασί Πόρτο. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Πόρτο - Πέζο ντα Ρέγκουα - Πόρτο

Μουσείο της Κοιλάδας Δούρου, κρουαζιέρα στο Πέζο ντα Ρέγκουα Πινιάο, επίσκεψη στο ιστορικό κελάρι Κουίντα ντο Σέισο

H ημέρα μας θα ξεκινήσει με ξενάγηση στο τοπικό Μουσείο της Κοιλάδας Δούρου, στο Πέζο ντα Ρέγκουα, περιοχή που φημίζεται για τους αμπελώνες και τα κρασιά της. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε μια κρουαζιέρα στα νερά του ποταμού Δούρου και θα ξεναγηθούμε στο ιστορικό κελάρι Κουίντα ντο Σέισο. Επιστροφή στο Πόρτο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Πόρτο - Μπράγα - Γκιιμαράες - Πτήση επιστροφής

Καθώς η πτήση της επιστροφής για την Αθήνα έχει προγραμματιστεί αργά το απόγευμα, όλη η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανακάλυψη ακόμη δύο υπέροχων πόλεων της βορειοδυτικής Πορτογαλίας, της Μπράγκα, όπου θα θαυμάσουμε τον Καθεδρικό Ναό και το Ιερό του Ιησού που παρουσιάζει σημαντικά δείγματα στυλ μπαρόκ, και της Γκιμαράες. Η πόλη Γκιμαράες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Είναι η γενέτειρα της πορτογαλικής εθνικότητας, καθώς και η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας, ο Αλφόνσο Α’. Κατά την επίσκεψή μας θα δούμε (εξωτερικά) επίσης το Ducal Palace, το κάστρο της περιοχής και το ιστορικό κέντρο, τα οποία αποτελούν και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιας. Επιστροφή στην Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό.

 

Σημαντική σημείωση: 

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των συναντήσεων με πρόσωπα της πολιτικής ή της επιχειρηματικής σκηνής της Πορτογαλίας μπορεί να τροποποιηθούν λόγω της ιδιαιτερότητας των προγραμμάτων των προσώπων αυτών.

Start your journey